Att sälja sin bostad

Förbereda sin bostad inför försäljning och visning

När du börjat diskutera försäljningen med mäklaren kommer de att ge dig ett förslag på hur försäljningen kommer att gå till.

Generellt sett så kommer försäljningen att gå till såhär:

  1. Inledande diskussioner med mäklaren
  2. Fotografering av lägenheten, och insamlande av information om lägenheten
  3. Mäklaren lägger ut annonsen på bostadssidor som tex Hemnet, deras egen hemsida, mäklaren annonserar också ut bostaden till potentiella köpare i sin kundkrets som varit intresserade av liknande bostäder tidigare.
  4. Visningarna börjar och där kan det skilja sig mellan olika mäklare. Det finns några olika typer av visning, exempel är förbokade och öppna visningar.

I samband med de inledande diskussionerna om bostaden är det din skyldighet att informera mäklaren om de fel och brister du känner till i lägenheten, tex läckage i badrummet. Mät upp bostadens storlek om du är osäker på vilka kvadratmeter den är på. Upptäcker man i efterhand att lägenheten är mindre än vad som sades vid försäljningen kan man bli skyldig att ersätta köparen. Du behöver dock inte informera mäklare och köpare om saker som kan accepteras inom rimliga gränser, tex att lägenheten blir kallare än normalt på vintrar, att grannen ovanför har fester lite för ofta etc.

Förbereda bostaden inför visning

Ta vara på de tips du får från mäklaren hur du ska förbereda lägenheten inför visningen. Dom brukar ha bra koll på vad som fungerar och kan se din lägenhet på ett objektivt sätt. Du kanske älskar din tavla med det gråtande barnet, medan andra kan påverkas negativt av just den tavlan. På samma sätt som när man ska fotografera sin lägenhet så ska man ta bort mycket av det man normalt har framme, framför allt personliga saker som fotografier mm. Ta även bort förvaringsmöbler och “onödiga möbler”.

Se även till att inte ha några ljudkällor eller andra störningsmoment på under visningen. Det inkluderar radio, TV men också husdjur, människor kanske inte gillar just husdjur. Se till att reparera mindre fel som läckande kranar, tröga hyllor och trasiga vägg- eller golvpartier. Försök inte dölja dessa fel för det slår bara tillbaka än värre om det upptäcks.

Det spelar ingen roll att det är en orimlig möblering som ingen skulle kunna bo i. Spekulanterna kommer att möblera din lägenhet i sin fantasi och med deras egna möbler, och du bör därför hålla lägenheten luftig och utan för mycket möblering, men absolut inte tom. Självklart är en noggrann städning mycket viktig, framför allt i kök och badrum vilket är de rum som spekulanter undersöker mest noggrant. Ställ ut och tänd lampor i mörka hörn, ha taklampor tända även om det är mitt på ljusa dagen. Du vill att allt ska vara så ljust som möjligt, även om det inte är “naturligt”.

Du kan låta anlita en homestyling-konsult om du vill. Detta kan vara en idé om du känner att du inte har en aning om hur du ska göra, ens efter diskussioner med mäklaren. Det du egentligen köper är smakråd och inredningstips från denna person eller firma. De kan också bidra med inredningsdetaljer som piffar upp och belyser de starka sidorna hos din lägenhet.

Har du en ganska väl använd  eller helt enkelt risig, bostad så kan det vara ett alternativ att fixa med lite detaljer. Har du ett slitet trägolv är det otroligt mycket värde för pengarna att slipa upp det – det kostar några tusenlapper men ger ett helt annat intryck. Att måla slitna väggar kan också vara en idé, men se till att hålla alla rum i samma fräschhetsgrad. Om vardagsrummet är tip-top och köket slitet kommer köket se ännu mer slitet ut i jämförelse.

Har du redan flyttat från bostaden och tagit med dig alla möbler kan det vara en idé att ställa in lite möbler för att inte lägenheten ska kännas för tom och för att man kan få sig en uppfattning om det är möjligt att ha en säng vid norra väggen, eller var TV:n skulle kunna tänkas placeras. När bostaden är klar för visning är det mäklarens tur att göra skäl för arvodet och se till att visningen blir välbesökt och spekulanterna inspirerade. Se till att inte vara närvarande på visningen själv då din person kan färga av sig på bostaden, och man vill hålla bostaden neutral för köparen.

Förhoppningsvis har du fått dig lite matnyttigt om hur du ska bära dig åt när du ska välja mäklare. Om du är intresserad av att komma i kontakt med mäklare på andra platser så erbjuds denna tjänst också bland andra på dessa orter;